R
L

November 1, 2016

Keuken van Hackfort

Elke bruiloft heeft zo zijn eigenheid die de dag extra bijzonder maakt. Bij de ene bruiloft is dat de kerkdienst, bij de andere is dat de muziek, de fijne ongedwongen sfeer of ’s avonds het feest. Bij deze bruiloft sprong de ceremonie eruit. Allereerst het heerlijk buiten zijn maar vooral de liefde en de emotie die dit stel naar elkaar en de gasten onderling had en uitte raakte me. Het voelde allemaal echt en oprecht. Daarom dit keer extra veel foto’s van de ceremonie. De oprechte emotie en liefde tussen Rob en Laura en hun familie en vrienden was de rest van de dag ook voelbaar.

Een bruiloft is zoveel meer dan mooie plaatjes, leuke locatie (natuurlijk is de Keuken van Hackfort schitterend) en prachtige kleren. Vaak nemen het bruidspaar en alle gasten hun verhaal mee naar de bruiloft en mag ik getuige zijn van veel blijheid maar ook kom ik regelmatig verdriet tegen dat op zo’n dag naar bovenkomt. Dat geeft de diepte aan een dag, naast alle vrolijkheid en plezier. Die diepte zoek ik vaak op en laat ik graag zien in mijn foto’s. Ook als ik op mijn kantoor de foto’s weer doorneem en edit dan gaat dat voor mij niet op de automatische piloot. Tijdens het editen gaat de dag weer als een film aan mij voorbij en juist dan vallen mij tijdens het bekijken van de foto’s me zoveel meer dingen op; een bepaalde blik, een liefdevolle of juist moeizame relatie tussen mensen, lijnen van zorgen of juist van veel plezier in iemands gezicht, diep verdriet of ontroering in ogen, ontlading en ontspanning, het gemis van een dierbare, het is er allemaal.

Ik merk soms dat mensen denken dat het werk van bruidsfotograaf niet veel meer omvat dan een beetje leuk kiekjes maken. Ik snap die gedachte ook wel. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een camera of iPhone, zie je veel mooie foto’s voorbij komen en lijkt het niet zo’n kunst om met een goede camera mooie beelden vast te leggen. Toch is het voor mij zoveel meer dan dat. Het gaat over een relatie aangaan, contact maken, verbindingen zoeken, waarnemen, sfeer aanvoelen, details zien, inspringen op onverwachte momenten. Dit alles gebeurt vooral op de dag zelf maar dan heb ik het nog niet eens over het werk ervoor en erna. Voor mij is de bruiloft niet alleen die ene dag of dat ene weekend. Vanaf het het eerste kennismakingsgesprek verdiep ik me in de mensen die ik mag fotograferen en met mijn karakter doe ik dat intens en met bevlogenheid. Echte connectie tijdens zo’n eerste gesprek is waar ik naar zoek. Vanuit die connectie kan ik in mijn foto’s nog beter een compleet verhaal laten zien. Een verhaal dat niet alleen gaat over een beetje mooie foto’s maken van een goed uitziend stel. Nee een verhaal dat gaat over het leven. Het leven in al zijn mooiheid, met al zijn glans. Van het ultieme genieten tot aan verdriet, gebrokenheid en het rauwe dat zich op zo’n dag soms in het klein laat zien en te voelen is.

Gelukkig zijn mensen vooral blij tijdens een bruiloft en is de sfeer vaak luchtig en gezellig zoals tijdens deze bruiloft maar ik schrik niet van een boel emoties en gevoelens bij elkaar. Laat het maar zien, dat is het leven. En laat mij dat leven maar fotograferen.

© Luther Hartog 2007-2024